Een bericht maken


Het is aan te raden om voorafgaand aan deze tutorial eerst de les “Een website maken, hoe begin ik?” te volgen. Een bericht kun je gebruiken als je regelmatig een artikel schrijft over een bepaald onderwerp. Je kunt berichten ook perfect gebruiken om nieuws op je website te plaatsen. Voor het maken van een pagina kun je deze tutorial “Een Pagina maken” volgen.

De berichten hebben dus altijd een centraal onderwerp, in wordpress noemen we dat een Categorie. Een categorie kun je zien als de verzamelmap van al je berichten. Stel je gaat schrijven over verschillende soorten pizza´s, dan is “Pizza” de categorie en de berichten zijn “Pizza Hawai” , “Pizza Margarita” en “Pizza Calzone”

Als je berichten gaat schrijven ga dan als volgt te werk:

Maak een categorie aan

Denk na over het onderwerp waar je over wilt schrijven en maak een categorie aan voor dat onderwerp. Ga naar “Berichten > Categorieën” en maak hier de categorie aan. Vul de naam in (bijvoorbeeld Pizza of Soorten Pizza) en daaronder de “Slug”.

De slug is de naam van de categorie in je webbrowser. In dit voorbeeld: www.naamvanjewebsite.nl/soorten-pizza

Je bericht zou dan de naam krijgen:

www.naamvanjewebsite.nl/soorten-pizza/pizza-margarita

Voeg eventueel een omschrijving toe, maar de meeste thema´s doen hier niks mee. Je kunt een categorie ook onderverdelen in een hoofd-en subcategorieën als je wilt. Klik op “Nieuwe categorie toevoegen” om te bevestigen.

categorie-maken-wordpress

Maak een Bericht aan

Om een bericht te maken klik op “Berichten > Nieuw bericht”. Bovenaan tref je het titelveld aan van je artikel. Daaronder het vak voor het plaatsen van je inhoud.

bericht-maken-wordpress-overzicht

1. Maak een titel voor je Bericht.

2. WordPress maakt de slug van je bericht automatisch aan. Het kan zijn dat je deze url van je bericht wilt aanpassen. Klik dan op Bewerken en pas de slug van je bericht aan en druk op OK.

3. Typ de inhoud van je bericht in de visual editor. Voeg  ook afbeeldingen toe aan je bericht.

4. Klik je categorie aan van je bericht, in dit voorbeeld “Pizza”

5. Voeg ook enkele tags toe. Tags zijn labels voor je bericht die specifiek het onderwerp beschrijven van je bericht, scheidt de verschillende tags met een komma. Bijvoorbeeld pizza, margerita, eten. Een soort aanvullende labels op je categorie, die ook al een deel van je onderwerp beschrijft natuurlijk.

6. Je kunt het bericht op verschillende manieren opslaan. De belangrijkste mogelijkheid is natuurlijk “Publiceren“. Het artikel komt dan online te staan. Als je het bericht nog even niet op je website wilt plaatsen, dan kun je het “Opslaan als concept“. Druk op de knop “Voorbeeld” om een voorbeeld van je bericht te zien.

bericht-maken-wordpress-publiceren

Je kunt een bericht ook nog sticky maken en beschermen met een wachtwoord. Je klikt dan op Bewerken dat naast “Zichtbaarheid: Openbaar” staat.

 

Je zult zien dat er dan meerdere opties verschijnen. Vink de optie ” Op de voorpagina plakken (sticky)” aan om ervoor te zorgen dat het bericht altijd bovenaan blijft plakken in de betreffende catagorie. Als je normaal gesproken een nieuw bericht plaatst dan zakken de vorige berichten een plaats naar onder. Dat wordt hiermee voorkomen.

 

Zet de radio (het rondje dat bij Openbaar staat) naar “Beschermd met wachtwoord” als het bericht enkel voor een select publiek die een wachtwoord krijgt toegankelijk moet zijn.

bericht-maken-wordpress-publiceren-extra-optiesLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>